Sagra del Polentonissimo Monastero Bormida

Polentonissimo Monastero BormidaEen van de grootste polenta feesten bij ons in de buurt is die van Monastero Bormida. Het feest heet dan ook niet voor niets Polentonissimo. Parkeerplaatsen in naburige dorpen worden ingericht met daarbij horende busdiensten. Duizenden mensen bezoeken normalerwijs deze “sagra”. De oorsprong van dit feest stamt uit 1573, toen Monastero Bormida was ingesneeuwd en de inwoners honger leden. Toevallig was er ook een rondtrekkende groep “calderai” (ketellappers) in het dorp vast komen zitten. De toenmalige heerser,  Marchese Giovanni Bartolomeo Della Rovere,  gaf, volgens de overlevering, de “calderai” de opdracht een grote pan te maken waarin vervolgens voor iedereen polenta werd gemaakt.
Polenta

Zo slecht als het weer toen in 1573 was, was het nu niet, maar het was wel een regenachtige dag. Onze benedenburen, aan wie we verteld hadden dat we naar het feest zouden gaan, vroegen ons al of het wel doorging. Toen voelden we al enige nattigheid. Onze buren waarmee we zouden gaan belden af.
Sfilata Polentonissimo Monastero Bormida

Toch maar even gaan kijken. Parkeren in ieder geval geen probleem. En het feest ging wel door maar de belangstelling was gering. Slechts een 50tig tal bezoekers waren gekomen. Maar dapper draaiden de inwoners van Monastero het programma af. Bravi !!!!

Sfilata Sagra del polentissimo Monastero Bormida
Deze Sagra del Polentonissimo Monastero Bormida is altijd de tweede zondag van de maand maart.