Asti. Palazzo Mazzetti, Alfieri, Torre Troyana

Museumtoer

Asti is natuurlijk voornamelijk bekend om zijn “Palio di Asti”, het jaarlijkse feest met onder andere de beroemde paardenrace. Maar in Asti is meer te doen. Wij waren op een regenachtige dag in mei naar  “La fiera di San Secondo” gegaan, met onder andere  een gigantische markt. Dat hadden we snel gezien en hebben toen een museum ticket gekocht waarmee je 6 musea kunt bezoeken : Palazzo Mazzetti, Palazzo Alfieri, Torre Troyana, Cripta e Museo di Sant’ Anastasio, Domus Romana en Complesso Monumentale di San Pietro e Museo Archeologico.

Palazzo Mazzetti

Palazzo Mazzetti

Het huidige palazzo is ontstaan aan het einde van de 17de eeuw door verschillende uitbreidingen.  Geeft mooi de rijkdom weer van de aristocratie uit Asti uit die tijd, in dit geval de familie Mazzetti.

Palazzo mazzetti asti

Mooie zalen met plafondschilderingen en veel portretten van de familie natuurlijk.

Palazzo Alfieri

Asti Palazzo Alfieri

 

Geboortehuis van de beroemde dichter, schrijver en dramaturg uit Asti, Vittorio Alfieri. Het palazzo is ontstaan rond 1738 en is een project van waarschijnlijk een neef van Vittorio. Museum is zonder meer leuk om doorheen te lopen, maar natuurlijk ook veel info over de beroemde Vittorio. Beide Palazzo’s (Mazetti en Alfieri) liggen trouwens dicht bij elkaar aan de hoofdstraat van Asti, die hoe kan het ook anders, de corso Vittorio Alfieri heet.

Torre Troyana

Torre Troyana Asti

Toren uit begin 13de eeuw. In de 1250 eigendom geworden van de familie Troya die er drie verdiepinkjes bijop zette.Goed te zien op de bovenstaande foto.

Asti Torre Troyana

Op ruim 33 meter hoog heb je een prachtig uitzicht over Asti.

Cripta e Museo di Sant’ Anastasio

Asti Cripta Sant' Anastasio

 

Archeologisch museum in de kelders van het Palazzo del Collegio. Onder andere een crypte, veel opgegraven kapitelen en resten van de kerken die hier gestaan hebben.

Asti Sant'Anastasio

Onder andere deze prachtige Majestas Domini oftewel Christus in Majesteit.

Domus Romana

Resten van een Romeins huis.

Complesso Monumentale di San Pietro e Museo Archeologico

Helaas niet aan toe gekomen. De 6 musea zijn inderdaad een hele trip. Maar volgens mij is het ticket ongeveer een week geldig, dus je kunt het op verschillende dagen uitsmeren (wel even navragen).

Info

Fondazione Asti Musei

Je koopt je ticket bij Palazzo Mazzetti. Prijs 10 euro voor een normaal ticket (prijs 2019). Je krijgt een kaartje waarmee je jezelf toegang geeft tot alle 6 musea. Zie ook (alleen in het italiaans) : https://www.fondazioneastimusei.it/

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*