Palio degli Asini

Alba, Palio degli asiniDe Palio degli Asini van Alba wordt de eerste zondag van de maand oktober gehouden.  De Palio degli Asini is een race met ezels. Palio betekent letterlijk “het vaandel” en staat voor de prijs die gewonnen kan worden. “Asini” betekent ezels.

Palio degli Asini : de race

De deelnemers zijn  de 9 wijken (borghi) van de stand Alba. Iedere wijk heeft 2 jockeys (fantini) (en dus twee ezels) in de race. Een van de ezels is door de wijk zelf getraind. De andere ezel wordt op de dag van de wedstrijd door de wedstrijdleiding ter beschikking gesteld. Dit waarschijnlijk om te voorkomen dat er alleen maar zeer gewillige, getrainde ezels de race lopen. Dit zou de amusementswaarde niet ten goede komen.
alba palio degli asini loro malgrado
Het leuke van de race is namelijk dat de jockeys zeer fanatiek zijn en de race heel serieus nemen. Dit kan van het merendeel van de ezels niet gezegd worden. Een groot deel stopt onderweg en is vaak ondanks alle pogingen van de jockeys niet meer in beweging te krijgen.

Gebleken is bovendien dat het eigenlijk niet uitmaakt of de ezel nu een getrainde ezel is door de betreffende borgo of een toegewezen. Beide presteren even slecht. Wat wat zegt over het karakter van deze beesten!

Eindelijk waren we een keer op het juiste moment in Italië om deze Palio degli Asini te bezoeken. En inderdaad heel vermakelijk en heel onderhoudend.

Sfilata del Palio degli Asini

Sfilata del Palio degli Asini, Alba

Want de race is niet het enige onderdeel van het feest. Voorafgaand aan de Palio vindt de Sfilata del Palio degli Asini  (optocht) plaats. Elke wijk heeft een historisch onderwerp uitgekozen en dit  wordt uitgebeeld in de optocht.  Gemiddeld zo’n 100 personen per wijk nemen hier aan deel. De optocht eindigt op het veld (campo) van de Palio, waar vaak ook nog een historisch toneelstukje wordt opgevoerd. Elke wijk heeft zijn groep Sbandieratori (vlagge/vaandel dragers/zwaaiers/gooiers).

Sbandieratori della citta di Alba

Vooraan in de Sfilata loopt de Gruppo Storico della citta di Alba. Een groep met de gezagshebbers en belangrijke functionarissen uit de veertiende en vijftiende eeuw. Gevolgd door een hoop personen gekleed in blik, oftewel soldaten.

Sfilata del Palio degli Asini

Voorafgaand aan de Sfilata is het in het centrum van Alba een drukte van belang. De verschillende wijken houden proefoptochten c.q. presenteren zich, de bezoekers wachten, eten en drinken op de terrassen of zijn al op zoek naar goede tartufi (truffels), die omstreeks deze tijd al aangeboden worden. Alba is namelijk ook het centrum van Tartufi, maar daarover in een andere blog meer.
tartufi di alba

Finito

palio degli assini figuranti con henriette

Na de Palio lopen de toeschouwers en deelnemers door elkaar terug naar huis. Dus tijd voor een foto van Henriëtte met enkele historische notabelen.