Koken, voedsel, eten : woordjes
sminuzzare | verbrokkelen, fijnsnijden |
frigere | bakken, braden, frituren |
sofrigere | langzaam bakken |
salumiere | verkoper van vleeswaren |
Zucca : pompoen, zucchina (kleine zucca): courgette | Zelfde type plant |
salumeria | vleeswarenzaak |
latteria | melkwinkel |
tiepido | lauw |
bollente | hete |
farfalle | pastasoort |
impasto | deeg |
l’uovo sode (lo uovo) | het hardgekookt ei |
le uova | Meervoud is vrouwelijk. Enkelvoud mannelijk |
l’ovo, gli ovi (spreektaal) | het ei, de eieren |
l’ovetto di pasqua | paaseitje |
scusciare, togliere guscio(schil), | ontdoppen |
pastasciutto | gedroogde pasta (pasta asciutta). |
pasta brodo | Pasta in bouillon |
il salame (i salami) | worst (Nederlandse salami is een speciale worst, dus speciale “salame”. |
affettati | gesneden worst |
i salumi | vleeswaren |
ricetta/ricette | recept/recepten |
polpetta | gehaktballetje |
polpettone | grote gehaktbal |
il tuorlo | het eigeel |
il albume | het eiwit |
ricotta salata | gezouten ricotta (kaas) |
cappuccino chiaro | cappuccino met weinig koffie |
amido | zetmeel, stijfsel |
amido | zetmeel, stijfsel |
amido | zetmeel, stijfsel |
carni bovine, ovine, equine, suine | rundvlees, schapevlees, paardevlees, varkensvlees |
pollame | kippenvlees en alle andere tamme gevogeldte (tacchino, pavone(pauw), oca(gans) |
la carne | het vlees |
selvaggina | wild (vlees) |
L’uva | De druiven |
Le uve | De druiven. Mij nog niet geheel duidelijk wat het verschil is met l’uva. |
Acino | Druif (èèn) |
Grappolo | Tros (druiven) |
Aan tafel
Pranzo | Il pasto principale della giornata (dus kan soms ook avondeten betekenen) il pasto di mezziogiorno un lauto pranzo (overvloedige maaltijd) |
il pasto | de maaltijd |
mettersi a tavola | aan tafel gaan (let op : niet tavolo (het meubelstuk, maar “tavola”) |
essere a tavola | aan tafel (de maaltijd) gaan |
tavolo da pranzo | eettafel |
tavola | plank |
prima collezione | ontbijt (met “seconda collezione” wordt soms middagmaaltijd bedoeld. Met pranzo (als het de meest uitgebreide maaltijd is) ook wel het avondeten. |
banchetto | pranzo officiale (ook s’avonds) |
Il pranzo (la cena) è in tavola | eten staat op tafel (eten is klaar) |
biancheria da tavola | tafellinnen |
servizio da tavola | tafelservies |
le posate | het bestek (posare=neerleggen) |
tavola calda | vroeger : warme hap aan de bar. Nu : warme maaltijd in cafe. |
La cottura | Bereidingswijze |
cuocere | koken, maaltijd bereiden |
vivanda | Spijs, gerecht |
frigere | frituren |
Boliere | koken (water) |
Stufare | Stoven |
La botte | Het vat (wijnvat van hout, ton) |
La damigiana | De wijnfles (van glas). Grote wijnfles. |
Ossigenare (wijn) | Wijn aan de lucht (zuurstof) blootstellen. Bijvoorbeeld in karaf. Ossigeno=zuurstof. Ossido=oxidatie (arruginire, arruginirsi=roesten, verroesten) |
Tappo=kurk | sughero=kurk(materiaal) |
Stufare | Stoven |
Apparecchiare la tavola | Tafel (netjes) dekken |
sparecchiare la tavola | Tafel afruimen |