Fietsen langs de Strada Statale 16 (SS16)

Strada statale 16Op onze fietstocht van Bari naar Bologna langs de Adriatische zee kwamen we regelmatig in aanraking met de SS16, de strada statale 16. Een tweebaansweg die van het uiterste zuiden van Puglia naar het noorden loopt. Grotendeels vlak langs de kust van de Adriatische zee.

Strada statale 16 met vluchtstrook

Zoals geldt voor alle Strada Statale’s in Italië is het verstandig deze als fietser te mijden. Sommige stukken hebben een brede vluchtstrook, waar je redelijk “veilig” kunt fietsen. Andere delen fiets je gewoon op de rijbaan. In ieder geval wordt er, zoals op alle wegen in Italië heel hard gereden. De vrachtwagens denderen vlak langs je. Iedereen houdt vaak wel voldoende afstand, maar er hoeft maar iets te gebeuren ….. en het gaat mis.

Helaas is het niet mogelijk de SS16 altijd te vermijden. Er zijn delen waar er geen keuze is (bijvoorbeeld bij een rivierovergang) of waar er eigenlijk geen goede alternatieven zijn. Dus fiets je langs de kust dan zul je altijd te maken krijgen met delen van de SS16.

Fietspad langs de Adriatische zee
Fietspad langs de Adriatische zee

Het goede nieuws is dat er ook veel fietspaden langs de kust lopen. Vooral bij de stranden zijn er lange fietspaden die ook door de verschillende badplaatsen lopen. Echter ook hier is het oppassen geblazen want de gemiddelde Italiaanse vakantieganger kijkt niet uit en slentert zo op of over het fietspad. Dus vooral in de badplaatsen is het : rustig rijden !!

Fietspad-in-molisse

 

Niet alle fietspaden zijn goed onderhouden. !!!!!

Lunch-aan-de-adriatische-zee

Wel natuurlijk veel mooie strandtentjes onderweg voor een cappucino, een lunch of een pilsje.

 

 

PIlsje tijdens fietsen