Fietsen naar Italië via de Maasroute

Maasfietsroute België

Na 2 jaar geleden via de Rijn naar Italië gefietst te zijn, was het nu tijd voor een andere route. Dit keer weer langs een rivier, de Maas. Van Zwolle eerst via het knooppunt netwerk rechtstreeks naar Luik gefietst en daar “op” de Maasfietsroute gestapt.

Het eerste stuk tussen Luik en Huy (zo’n 30 kilometer) is interessant, maar vele fietsers zullen het vreselijk vinden. Met als “hoogtepunt” de stand Seraing. Oude verlaten en vervallen fabrieken, armoedige verwaarloosde woningen. Overblijfselen van een glorieus industrieel tijdperk. Alles, ook de mensen, straalt hier armoede uit. En dit geldt ook voor de Maasroute die hier door heen loopt. Met een slecht wegdek kronkelt de route zich door dit industrieel erfgoed.

Fietsroute Maas Namen

Richting Huy wordt het langzamerhand beter en na Namen wordt de route aangenaam. Wel nog op zijn Belgisch hier een daar  slecht asfalt en kleine stukken met kinderkopjes. Mooie stadjes onderweg en de nodige fortificaties.

Maasfietsroute

In Givet is Frankrijk kom je dan op fietstechnisch gezien een prachtige route. Vanaf Givet bij de Belgische grens tot Charleville-Meziéres loopt er een ononderbroken nieuw, glad asfalt fietspad langs de Maas. Prachtige route zonder heuvels.

Maasfietsroute routebeschrijving

En de maasfietsroute is goed gedocumenteerd. Haal het gratis boekje over het stuk tot Charlesville-Meziéres  bij de Tourist Informatie in Givet. De hele Maasfietsroute staat trouwens ook uitstekend met bordjes aangegeven. Voor de hele route is er trouwens ook een prima boekje verkrijgbaar bij de Tourist Information. Echter wel even doorvragen want op deze boekjes zijn ze zuinig. Liggen niet vaak niet in het zicht.

Maasfietsroute sluisRegelmatig kilometer een sluisje. Deze sluisje zijn trouwens geheel geautomatiseerd. Je betaalt als schipper aan het het begin van de route zo’n 100 euro en krijgt daarvoor een zendertje mee waarmee de sluisjes te bedienen zijn.

Maasfietsroute

Even na Charlesville-Meziéres is het afgelopen met het fietspad. Je gaat dan over secundaire wegen en je ziet de Maas nog zelden. De route wordt hier ook heuvelachtig. Dus wat licht klimwerk. Interessant natuurlijk wel het gebied rond Verdun en Verdun zelf. Dit staat helemaal in het teken van de strijd die hier gevoerd is in de eerste wereldoorlog.

Maasfietsroute

Maar dit Noord Frankrijk wat een verlaten streek. Woningen zijn onbewoond of iedereen zit binnen. Bijna geen terras of cafe langs de weg. Dorpen zijn uitgestorven geen winkeltjes te bekennen. Voor hotels moet je in de wat grotere plaatsen zijn. Onderweg is er zo goed als niet.
Maar gezegd moet worden : het eten was perfect. Echt uitstekend gegeten waar we ook waren tegen zeer aangename prijzen (even goed restaurant zoeken met Tripadvisor). Mij smaakte het zelfs beter dan Italië.

Maasfietsroute kastelen

Maar voor rest kregen we na 8 dagen fietsen en zo’n 800 kilometer toch echt zin om naar Italië te gaan. Met name ook omdat het traject steeds heuvelachtiger werd. Vanuit Commercy de trein genomen via Italië. Heerlijk weer thuis.Fietsen in de trein Italië

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*