San Giorgio Scarampi Rassegna del bovino castrato piemontese

buoiWe rekenen San Giorgio Scarampi maar even tot Roccaverano. San Giorgio Scarampi is anno 2017 nog een aparte gemeente met eigen “sindaco” (burgemeester), maar dit zal snel verleden tijd zijn. San Giorgio Scarampi ligt 5 kilometer van Roccaverano, heeft een paar honderd inwoners en zal daarom binnenkort waarschijnlijk toegevoegd worden aan Roccaverano. Ook in Italië doet men aan gemeentelijke herindeling.

Rassegna del bovino castrato piemontese

 

De vierde zondag van augustus wordt in San Giorgio Scarampi altijd de “Rassegna del bovino castrato piemontese“, oftewel de inspectie van de ossen. (buoi). Een soort markt/bijeenkomst ter promotie van de os. Op een veldje, bij het kerkhof,  net onder San Giorgio Scarampi staan de ossen opgesteld. Verder zijn er de gebruikelijke “banchi” (stalletjes) met lokale producten.

pranzo san Giorgio Scarampi

 

Hoogtepunt schijnt de pranzo te zijn. Niet met plastic bordjes en bekertjes, maar blijkbaar met echt servies. Echter wel warm in augustus in zo’n tent onder de volle zon (althans volgens onze buurman).

sangiorgioscarampi

Leuk om eens te gaan kijken. Vaak is de toren ook open en kun je die beklimmen. De toren ligt heel strategisch en kijkt uit over het dal van de Tatorba (waar wij wonen) en het dal van de Bormida (Vesime, Cesole, Bubbio).

De Scarampi’s waren trouwens in de middeleeuwen eeuwenlang heersers in dit gebied, maar daarover later meer.

Reacties zijn gesloten.