Beppe Fenoglio

In de volkskrant voor het eerst iets gelezen over de schrijver Beppe Fenoglio. Deze schrijver woonde in Alba en zijn boeken spelen vooral in Piemonte in de jaren rond en na de tweede wereldoorlog. Het boek wat besproken werd in de volkskrant was “Doem” en gaat over het leven op het platteland van Piemonte net voor de tweede wereldoorlog.

De armoede die erin beschreven wordt is schrijnend. Heel het leven lijkt in het teken te staan van eten en eten krijgen. In sd boerderijen waarin deze mensen hun dagelijkse strijd voerden om voldoende calorieën binnen te krijgen, proberen wij nu onze BMI binnen de perken te houden.

Ik heb het boek in het Nederlands gelezen. Echter Beppe Fenoglio maakt gebruik van korte zinnen. Taal is feitelijk en direct. Dus waarschijnlijk is het voor mij ook mogelijk deze boeken al in het Italiaans te lezen.

Vooral dat het de verhalen spelen in de streek waar wij wonen, vind ik erg leuk. Het laatste boek wat ik van hem gelezen : “Een prive kwestie” heeft bijvoorbeeld als belangrijkste locatie Canelli en directe omgeving. Beppe Fenoglio, wat mij betreft een aanrader.

Reacties zijn gesloten.